Για να ξεκινήσει κάποιος ορθοδοντική θεραπεία χρειάζεται

Κάθε περιστατικό απαιτεί εξατομικευμένη διάγνωση καθώς και εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενή.

Με βάση την σύγχρονη προσέγγιση της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης, επιβάλλεται η πραγματοποίηση εξατομικευμένης διάγνωσης των προβλημάτων του κάθε ασθενούς και η κατάρτιση ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.

Στην ορθοδοντική, η  διάγνωση πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση και την λήψη των αρχικών διαγνωστικών στοιχείων του ασθενούς που περιλαμβάνει την λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού (1), φωτογραφιών (2), πλάγιας κεφαλομετρικής ακτινογραφίας (3), ορθοπαντομογραφήματος (4) και διαγνωστικών εκμαγείων μελέτης (5).

Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού

Σκοπός της λήψης του ιστορικού υγείας του ασθενούς είναι η διαπίστωση προβλημάτων υγείας,  η  αλλεργιών  και η λήψη φαρμάκων που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της ορθοδοντικής θεραπείας.  Ο  γιατρός  με την λήψη του ιστορικού καλείται να αξιολογήσει την κάθε περίπτωση και να προτείνει την κατάλληλη λύση.

Αξιολόγηση των φωτογραφιών

Η  λήψη των φωτογραφιών  (ενδοστοματικών και εξωσωματικών)  σκοπό έχουν την αξιολόγηση του προσώπου του ασθενούς
και να εκτιμηθούν κάποιες αλλαγές που  ενδέχεται να επηρεάσουν  το χαμόγελο και γενικότερα την αισθητική του προσώπου ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιπλέον  μπορεί να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα συγκρίνοντας τις φωτογραφίες πριν και μετά την θεραπεία.

aksiologisi photo1aksiologisi photo2

Αξιολόγηση του ορθοπαντομογραφήματος

Με την αξιολόγηση του παντομογραφήματος, ο Ορθοδοντικός έχει την δυνατότητα να αξιολογήσει να αξιολογήσει διάφορες παθολογικές καταστάσεις στα δόντια, στα οστά των γνάθων, στην κροταφογναθική διάρθρωση ή σε άλλες εμφανείς δομές του προσώπου κατά την αξιολόγηση της ακτινογραφίας.

orthopantomografima

Αξιολόγηση της πλάγιας κεφαλομετρικής ακτινογραφίας

Η αξιολόγηση της πλάγιας κεφαλομετρικής ακτινογραφίας στην Ορθοδοντική, είναι απαραίτητη καθώς ο Ορθοδοντικός έχει την δυνατότητα να την αναλύσει (καθορίζοντας συγκεκριμένες γραμμικές και γωνιακές μετρήσεις) και με αυτόν τον τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσει με ακρίβεια την θέση διαφόρων δομών του κρανίου και του προσώπου όπως για παράδειγμα την θέση των γνάθων (πχ. εμπρός ή πίσω θέση της κάτω γνάθου), την σχέση της άνω και της κάτω γνάθου, την κλίση των δοντιών, το πρόσθιο ύψος του προσώπου, το οπίσθιο ύψος του προσώπου, τα μαλακά μόρια του προσώπου κ.α.

plagia aktinografia

Αξιολόγηση των διαγνωστικών εκμαγείων μελέτης

Τα εκμαγεία μελέτης αποτελούν ομοιώματα των δοντιών του ασθενούς και δίνουν την δυνατότητα στον Ορθοδοντικό να πραγματοποιήσει μετρήσεις που τον βοηθούν να αξιολογήσει για παράδειγμα εάν ένα οδοντικό τόξο είναι στενό ή ευρύ, εάν υπάρχει έλλειψη χώρου ή υπάρχει χώρος για να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια, εάν υπάρχει δυσαρμονία μεγέθους δοντιών μεταξύ του άνω και του κάτω οδοντικού τόξου κ.α.

ekmageia meletis

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  • Διεύθυνση : Διάκου 8 & Κολοκοτρώνη, Πύργος Ηλείας
  • Email : galanp@otenet.gr
  • Τηλέφωνο 1 : 2621030232
  • Τηλέφωνο 2 : 6977588446

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το αποτελεσματικό βούρτσισμα, ειδικά όταν υπάρχουν ορθοδοντικοί μηχανισμοί (σιδεράκια) στο στόμα απαιτεί χρόνο και πέντε λεπτά (5') είναι συνήθως αρκετά. Οι μικρές, ήπιες κυκλικές κινήσεις είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για να απομακρύνουν υπολείμματα τροφών και κυρίως την μικροβιακή πλάκα.